Nieuws

Grasmaai-geschiedenis, van zeis tot robotmaaier

14 april 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Grasmaaien. Een werkwoord dat de komende maanden weer veelvuldig in het vocabulaire voor zal komen. Als de temperatuur stijgt en er af en toe een buitje valt, kun je je lol op en groeit het gras als een dolle. Maaien maar! 

Je hebt eerder al graszoden gelegd, je tuin is er geweldig van opgeknapt, maar je ziet het gras groeien. Er moet binnenkort weer gemaaid worden. Kun je je voorstellen dat je daar geen machine voor hebt? Nauwelijks. Toch moest er vroeger met de hand worden gemaaid met een zeis of een sikkel. Nog een hele kunst. Tegenwoordig kun je workshops volgen om dit weer te leren. Wat je je dan vooral zal realiseren is dat dit een behoorlijk tijdrovende klus is. 

Grasmaaien met een kooimaaier

Ken je nog de maaimachine van opa? Het geluid ervan klinkt veel mensen nog wel bekend in de oren. Dit wordt wel een kooimaaier genoemd waarbij de beweging van de wielen, (later een motor), wordt overgebracht op een horizontale messenkooi waarmee het gras wordt afgeknipt. Het was de Engelse ingenieur Edwin Beard Budding die rond 1830 de eerste kooimaaier ontwierp en hier patent op aanvroeg. Deze maaier moest je handmatig heen en weer duwen en dat ging niet altijd even licht. Het aantal messen is bepalend voor de maaikracht. Vaak waren dat er vijf of zes, maar het ging stukken beter met tien of twaalf messen. Deze maaiers zie je nog een enkele keer bij de kringloop staan en heel soms is er nog een tuintje dat op deze manier gemaaid wordt. Old school maaien zouden we dat gekscherend kunnen noemen. Het werkt wel, en is bovendien goed voor de conditie! 

Grasmaaien met een motortje

Een cirkelmaaier is andere koek. De bewegingen van deze maaier worden overgebracht op een verticale as. Het gras wordt afgeslagen door een snel, horizontaal draaiend mes. Deze wordt vaak door een benzine- of elektromotor aangedreven. Soms wordt het gras opgevangen in een bak en soms is deze maaier zelfrijdend, de robotmaaier. Dan hoef je zelf helemaal niets meer te doen. Pure luxe!

Steeds kleinere verbeteringen hebben ervoor gezorgd dat grasmaaien tegenwoordig zo zwaar niet meer is. Tijdrovend kan het nog altijd wel zijn, maar dat is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het gazon en de maaier die je daarvoor inzet. De zitmaaier moeten we hier natuurlijk ook noemen. Voor wie een flink veld te maaien heeft, is dat een geweldige uitvinding. Veel mensen vinden dat zelfs de leukste manier van grasmaaien omdat het zou ontspannen. Ook op die manier kun je veel plezier van je gazon hebben.

Welke grasmaaier doet recht aan de graszoden?

Mocht het je allemaal duizelen als het gaat om de aanschaf van de juiste maaier, dan zijn schapen of geiten nog altijd een oplossing. Voor wie buitenuit woont en een behoorlijk stukje grasland bezit, kunnen een paar van deze dieren een prima manier zijn om het gras op de juiste hoogte te houden. In een tuin rond een nieuwbouwwoning is dat natuurlijk onzin. Dan is de keuze voor een maaier afhankelijk van de grootte van het gazon in de tuin en uiteraard het budget. De ene maaier is de andere niet. Laat je goed informeren voor de aanschaf van een juiste machine, want zo mogen we de huidige grasmaaiers wel noemen. Lees ook onze andere blogs over het maaien van je gazon. Nadat er graszoden zijn gelegd gaat het maai-proces en de verzorging ervan al meteen beginnen. Niet te kort maaien, soms bijmesten, wel of niet sproeien en ga zo maar door. Je kunt maar het beste goed voorbereid zijn. Pak je dit goed aan dan zorgt dat er allemaal voor dat je deze zomer weer een heerlijke volle groene grasmat in de tuin hebt. 

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer