Nieuws

De zon en het gazon

12 mei 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Geen gazon zonder zon. We hebben deze warmte- en lichtbron hard nodig als we een mooie tuin met een dito gazon willen creëren. De zon kan echter ook schade toebrengen. Hoe voorkom je dat en hoe houd je het gazon gezond? 

Deze tijd van het jaar, het voorjaar, lijkt een tijd van groot verlangen. Naar warmte, licht en vrijheid. De zon speelt daar een grote rol in. Als die schijnt, lijkt het leven in veel gevallen niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk lichter. We willen niets liever dan buiten zijn. En wie een tuin heeft, geniet daar steeds vaker van. Hogere temperaturen, langer licht, bloemen die uitkomen, gras dat groener wordt. 

Als we de tuin in ogenschouw nemen, heeft deze de zon hard nodig. En toch hebben we ook rekening te houden met de invloed van de zon op het gazon als het té warm of té droog wordt. Hoe houden we dat gazon dan gezond en groen? 

Groei door hogere temperaturen

De grond wordt momenteel steeds een beetje warmer en daar gaan planten van groeien. Vooral temperaturen van boven de veertien graden zijn ideaal daarvoor. Gras is een plant, dus dat doet vrolijk mee. Als in het voorjaar de zon steeds meer kracht krijgt en de temperatuur stijgt, dan begint het tuinvirus te kriebelen en willen we ook actief in de tuin bezig. 

Zuurgraad van de bodem

Op welke wijze we het gazon bemesten hangt af van de zuurgraad van de grond. Het biedt de grond voedingsstoffen en gaat bacteriën en schimmelvorming tegen. Met de juiste zuurgraad neemt de grond de voedingsstoffen goed op. Kalk kan de zuurgraad van de grond verbeteren zodat planten en gras beter groeien. Meestal wordt kalk vroeg in het jaar gestrooid, maar sommige soorten kunnen het hele jaar worden ingezet. 

Maaien in het voorjaar

De eerste keer maaien? Daar kun je zo’n zin in hebben. Kies voor een lengte van vier tot vijf centimeter. Wordt het warmer weer en wordt het ook droger, dan kun je het beter ietsje langer laten. In het voorjaar maai je gemiddeld een keer per week. Dat is dan wel afhankelijk van de temperatuur en de grassoort. Laat je daar goed over informeren. Maai het gras de eerste keer niet te kort als je net een nieuw gazon hebt aangelegd of laten leggen. Maai ook niet als het gras nog vochtig is. Daar verstopt de maaier van en het gras heeft er ook geen baat bij.  

Sproeien van het gazon

Wordt het warmer dan 25 graden dan is het tijd om te sproeien. Liever niet als de zon op het gazon schijnt, want druppels werken als een vergrootglas en dan zou het gras kunnen verbranden, vooral als het wat kort is. Sproei je wel in de zon doe het dan maar meteen flink. Kies ook liever voor in een keer goed sproeien met een zachte straal. Sproei lekker lang, dan hoeft het een paar dagen weer niet. Meestal is in de ochtend of in de avond sproeien het meest handig. 

Geniet van de tuin

Als het dan eindelijk mooi weer is, is het de periode om zoveel mogelijk tijd in de tuin door te brengen. Geniet van alle inspanningen die je hebt gedaan om de tuin gezond en groen te hebben en te houden. Geniet ook van het bijhouden daarvan. Af en toe maaien, sproeien of bemesten. Het kan een hele uitdaging zijn om een tuin tiptop in orde te houden. Maak daar geen halszaak van. Op het weer heb je geen controle. En vooral dat heeft invloed op de staat van de tuin. Doe wat je kan en heb daar plezier in. Dan heb je het leukste tuinleven.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer