Nieuws

Gelige, rode plekken op het gazon? Bingo, rooddraad!

18 mei 2022 | door Bodenstaff Graszoden

Het is lente en tot je schrik zie je gelige, rode plekken op het gazon. Helaas, dat betekent rooddraad. Rooddraad (Laetisaria fuciformis) is een schimmelziekte. De plekken ontstaan wanneer het vochtig weer is en het gazon een tekort heeft aan stikstof. Zodra het winter wordt verdwijnen de plekken. Maar wie er zeker van wil zijn dat de rooddraad niet opnieuw terugkeert kan er gemakkelijk zelf wat aan doen. Want het is nou eenmaal geen mooi gezicht die schimmel op je gazon, snel weg ermee!

Check eerst of het daadwerkelijk om rooddraad gaat

Zoals de naam doet vermoeden gaat het bij rooddraad om rode schimmeldraden die op grassprieten lijken. Meestal zie je ook grote gele vlekken. Overal op je gazon kan het voorkomen. Het is overigens geen ziekte die zich steeds meer gaat verspreiden. Is er sprake van verkleuring rondom grasplanten en zie je gele of bruine plekjes? Ziet je gazon er niet top uit en zie je kleine rode draden? Dan heb je waarschijnlijk te maken met rooddraadschimmel. Deze schimmel komt voor van mei tot en met oktober en stopt de groei van het gras.

Tekort aan stikstof, slechte wortels en broeierig weer

De belangrijkste oorzaak van rooddraad is het tekort aan stikstof. Nieuwe grassprieten hebben stikstof nodig. Is de balans zoek dan ziet het gras er armoedig uit. Een van de dingen waar je dat aan ziet is dus rooddraad. Heb je nog maar kort geleden graszoden gelegd of een nieuw gazon ingezaaid? Wortels groeien in het begin oppervlakkig, ze nemen nog niet zoveel meststoffen op en dat kan een reden zijn voor rooddraad. 

Verder gedijen schimmels het best in vochtige en warme plekken. Wanneer warme dagen afgewisseld worden met natte dagen worden de wortels van het gras zwakker en wordt het gazon kwetsbaar voor rooddraadschimmel.

Wat kan je doen tegen rooddraad?

Het is niet lastig om rooddraad te bestrijden. Je moet even weten wat je exact moet doen. Zie je rooddraad op je gazon dan is het zaak om meteen meststoffen toe te dienen. Doe dit regelmatig totdat het september is. Door te bemesten wordt de rooddraad binnen de kortste keren gedood. Meestal is het na twee weken weg en sterft het gras zelf niet af.  

In de winter die erop volgt groeit het gras niet verder, maar de wortels worden beter ontwikkelt waardoor het gras sterker en steviger wordt. In het voorjaar kan het gras de voedingsstoffen door de sterkere wortels een stuk beter opnemen. Blijf je op tijd mest toe dienen dan komt de rooddraad niet weer terug. Naast bemesten doe je er overigens verstandig aan om het gazon te beluchten. Dat doe je door het prikken van gaatjes. Dat kan met een riek, prikrol of beluchtingsmachine. Hark tevens losliggend gras en bladeren van het gazon. Door dit te doen kan er zuurstof bij de wortels komen en neemt de bodem water en meststoffen beter op.

Wacht niet met bestrijden

Volg bovenstaande tips op en zorg ervoor dat je zo snel mogelijk van rooddraad afkomt. Rooddraad is namelijk nooit goed nieuws voor je gazon. Door niets te doen kan het vanzelf weg gaan, maar je loopt risico op een dood gazon en dat is zonde.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer