Nieuws

Hoe mooi maak jij je wintertuin? 

21 december 2022 | door Bodenstaff Graszoden

In december wordt de tuin kaler, de laatste herfstbladeren zijn gevallen en de dagen worden grijzer. Dat kan behoorlijk deprimerend zijn. De prachtige zomer en de fantastische kleuren van de herfst zijn snel vergeten en het voorjaar is nog ver weg. Toch kan je ook in de winter genieten in de tuin. Er zijn genoeg planten die kleur geven aan je tuin. 

Kijk eens goed naar de beplanting 

Grote kans dat de mix van planten in jouw tuin niet op elkaar afgestemd zijn. Mensen kiezen vaak voor beplanting wat mooi is in het voorjaar of in de zomer. Om te voorkomen dat je in de winter met een saaie tuin zit is het handig om planten in je tuin te plaatsen die groen blijven in de winter zoals bijvoorbeeld buxus, conifeer, skimmia of hulst. 

Laat bladeren liggen 

En wat dacht je van bladeren? Op het gazon haal je die steeds weg, omdat je ervoor moet zorgen dat het gazon genoeg lucht krijgt. Maar laat in de rest van je tuin het blad liggen, dat maakt je tuin meteen minder saai. Heb je er toch last van? Veeg ze dan in de borders, ruim ze niet allemaal op, want bladeren zorgen voor voeding in de bodem en ook vogels hebben er baat bij. Vergeet niet om in december kalk te strooien op je gazon om mosvorming tegen te gaan. 

Voorbeelden van winterharde planten 

Met alleen groene planten en bladeren laten liggen ben je er natuurlijk nog niet. Wat mist is kleur om je tuin om te toveren tot een prachtige wintertuin. Hierbij een aantal suggesties. 

Helleborus 

De Helleborus is een prachtige bloeiende plant in de winter. Er zijn ontzettend veel soorten van wit tot rood. Wanneer het blad niet zo mooi is kan je deze gewoon wegknippen als je nieuwe scheuten ziet. Zo heb je snel opnieuw groen blad. Wanneer het vriest gaan de bloemen hangen. Na de vorst gaan ze weer open. 

Toverhazelaar 

Een toverhazelaar is niet alleen mooi, maar ruikt ook nog eens heerlijk. In januari begint een toverhazelaar te bloeien. Het is een struik die het beste past in een tuin die redelijk groot is. De gele, roze of oranje bloemen komen aan de kale takken en ze kunnen tegen vorst. Wanneer het vriest of regent krullen de blaadjes op en zodra het mooier weer is komt de bloem terug. 

Winterjasmijn 

Winterjasmijn bloeit in het najaar en in de winter zelfs wanneer het slecht weer is. De kale takken van deze muurklimmer zitten vol met gele bloemen die de winter kleur geeft. Wanneer het echt flink vriest is het raadzaam om de winterjasmijn af te dekken. 

Sneeuwklokjes 

Sneeuwklokjes plant je een keer in de tuin en daarna vermeerderen ze zich. Ze bloeien meestal al eind januari en passen in iedere tuin. Of je nu een kleine tuin in de stad hebt of een hele grote. 

Tot slot: denk aan de dieren  

Naast de juiste beplanting in je tuin zijn dieren belangrijk voor een sfeervolle wintertuin. Ze zorgen voor actie in je tuin. Plaats voederhuisjes op een zichtbare afstand van je raam en zet waterbakken neer om meer vogels in de tuin te lokken. Ze zijn je vast dankbaar, want ze hebben het lastig in de winter.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer