Hoe mooi maak jij je wintertuin?
In december wordt de tuin kaler, de laatste herfstbladeren zijn gevallen en de dagen worden grijzer. Dat kan behoorlijk deprimerend zijn. De prachtige zomer en de fantastische kleuren van de herfst zijn snel vergeten en het voorjaar is nog ver weg. Toch kan je ook in de winter genieten in de tuin. Er zijn genoeg planten die kleur geven aan je tuin.
Kijk eens goed naar de beplanting
Grote kans dat de mix van planten in jouw tuin niet op elkaar afgestemd zijn. Mensen kiezen vaak voor beplanting wat mooi is in het voorjaar of in de zomer. Om te voorkomen dat je in de winter met een saaie tuin zit is het handig om planten in je tuin te plaatsen die groen blijven in de winter zoals bijvoorbeeld buxus, conifeer, skimmia of hulst.
Laat bladeren liggen
En wat dacht je van bladeren? Op het gazon haal je die steeds weg, omdat je ervoor moet zorgen dat het gazon genoeg lucht krijgt. Maar laat in de rest van je tuin het blad liggen, dat maakt je tuin meteen minder saai. Heb je er toch last van? Veeg ze dan in de borders, ruim ze niet allemaal op, want bladeren zorgen voor voeding in de bodem en ook vogels hebben er baat bij. Vergeet niet om in december kalk te strooien op je gazon om mosvorming tegen te gaan.
Voorbeelden van winterharde planten
Met alleen groene planten en bladeren laten liggen ben je er natuurlijk nog niet. Wat mist is kleur om je tuin om te toveren tot een prachtige wintertuin. Hierbij een aantal suggesties.
Helleborus
De Helleborus is een prachtige bloeiende plant in de winter. Er zijn ontzettend veel soorten van wit tot rood. Wanneer het blad niet zo mooi is kan je deze gewoon wegknippen als je nieuwe scheuten ziet. Zo heb je snel opnieuw groen blad. Wanneer het vriest gaan de bloemen hangen. Na de vorst gaan ze weer open.
Toverhazelaar
Een toverhazelaar is niet alleen mooi, maar ruikt ook nog eens heerlijk. In januari begint een toverhazelaar te bloeien. Het is een struik die het beste past in een tuin die redelijk groot is. De gele, roze of oranje bloemen komen aan de kale takken en ze kunnen tegen vorst. Wanneer het vriest of regent krullen de blaadjes op en zodra het mooier weer is komt de bloem terug.
Winterjasmijn
Winterjasmijn bloeit in het najaar en in de winter zelfs wanneer het slecht weer is. De kale takken van deze muurklimmer zitten vol met gele bloemen die de winter kleur geeft. Wanneer het echt flink vriest is het raadzaam om de winterjasmijn af te dekken.
Sneeuwklokjes
Sneeuwklokjes plant je een keer in de tuin en daarna vermeerderen ze zich. Ze bloeien meestal al eind januari en passen in iedere tuin. Of je nu een kleine tuin in de stad hebt of een hele grote.
Tot slot: denk aan de dieren
Naast de juiste beplanting in je tuin zijn dieren belangrijk voor een sfeervolle wintertuin. Ze zorgen voor actie in je tuin. Plaats voederhuisjes op een zichtbare afstand van je raam en zet waterbakken neer om meer vogels in de tuin te lokken. Ze zijn je vast dankbaar, want ze hebben het lastig in de winter.