Nieuws

Wintertijd in de tuin

12 januari 2022 | door Bodenstaff Graszoden

In de wintertijd is het stil in de tuin, maar dat wil niet zeggen dat er niets te doen is. Juist voordat het eventueel gaat vriezen is er nog een aantal klusjes te doen.

Welke weersomstandigheden de winter brengt, is meestal koffiedikkijken. Krijgen we sneeuw of geen sneeuw, gaat het streng vriezen of blijft het bij regenachtige dagen met een gure wind? Alle reden om tuinplanten een veilig onderkomen te geven en ervoor te zorgen dat de tuin zo min mogelijk te lijden heeft van het winterse weer. 

Wie graag in de tuin werkt, kan ook in de winter nog genoeg klusjes doen. Een beetje onderhoud en een goede zorg voor dieren en planten, maken dat de tuin de winter goed doorkomt. Bovendien kun je in een schone en verzorgde tuin ook heus in de winter nog wel wat buitenactiviteiten doen. Maar eerst even de klussen klaren.

Bescherm de planten

Bescherm te allen tijde niet winterharde planten. Zet potplanten binnen of op een beschutte plek en zorg ervoor dat struiken en bloemen die niet tegen vorst kunnen worden beschermd. Je moet ze als het ware een tentje geven waardoor ze de winter door kunnen komen. Gebruik hiervoor vliesdoek of stro. 

Haal onkruid weg

Wie in de herfst te weinig tijd had om onkruid uit de tuin te verwijderen, kan dat in de winter nog prima doen. Gewoon een lekker klusje als de grond nog vorstvrij is en het weer aangenaam. Haal het onkruid met wortel en al weg dan heb je er in het voorjaar minder last van. Scheelt weer werk.

Snoei de bomen

Heb je boompjes in de tuin staan? Snoei ze nu. Ze zijn in een winterslaap en de sapstromen liggen vrijwel stil. Op deze manier kun je ze niet beschadigen maar wel ontdoen van bijvoorbeeld uitschieters aan takken. Doe het wel ruim voordat de vorst intreedt, want anders kan die vorst alsnog schade toebrengen omdat er gewoonweg verse wondjes van het knippen zijn.

Zorg voor de vijver

Heb je een vijver in je tuin, dan is het belangrijk deze schoon te maken zodat er geen troep kan bevriezen als de vorst inzet. Sommige vissen kunnen in koud water doorleven, andere niet. In dat laatste geval moet je deze naar binnen halen en in een aquarium onderbrengen. Zorg er daarom voor dat je goed weet wat er zwemt. Een luchtpomp zorgt ervoor dat de vijver niet dicht vriest.

Plant bloembollen

Heb je al bloembollen in de grond gezet? Als het nog niet vriest kun je deze planten op plekken waar je bloemen wenst. In het voorjaar piepen ze de grond uit en mag je een ware bloemenzee verwachten. Hoe meer je er kwijt kunt, hoe fraaier dat is. Of zet ze mooi in groepjes bij elkaar. Ook dat geeft een fraai aangezicht.

Zorg voor voer voor vogels

Geen leven in een wintertuin? Dat is niet zo. Er leven wel degelijk dieren en zeker vogeltjes, die druk op zoek zullen zijn naar voedsel, vooral als het gaat vriezen. Een mooi karweitje om ervoor te zorgen dat er voeding in jouw tuin te vinden is. Hang vogelvoer op en zorg voor een vogelhuisje.

Houd de paden sneeuwvrij

Mocht het dan uiteindelijk gaan sneeuwen dan kan het raadzaam zijn om het paadje naar de schuur of de voordeur sneeuw- en vooral ook ijsvrij te houden. Daardoor kun je nog veilig door te tuin lopen, zonder dat je bijvoorbeeld op het gras hoeft te gaan staan, want dat zou zonde zijn. Het gazon kun je maar beter met rust laten in echt winterweer.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer