In de winter even geen wandelingetje over je gazon
Over graszoden leggen in de winter schreven we al eerder, maar hoe zit het met het belopen in die wintermaanden? Oppassen is het devies. En bij vorst: niet doen!
Als het gaat vriezen is not done om over het gazon te lopen. Het gazon is dan extra gevoelig. Creëer daarom tijdig een paadje naar je schuur, de plaats waar de scooter staat, waar de waslijn hangt en ga zo maar door. Het is echt zonde om bij koud weer, en vooral bij vorst, over het gras te lopen.
Nu geen grassprietjes platdrukken
Dat komt doordat bij kou de graszoden geen veerkracht hebben. Wandel je er overheen dan worden de sprietjes platgedrukt en breken af. Die plekken kleuren al snel geel en bruin. Enorm zonde! Raakt het minder koud en krijgen we misschien een milde winter, ook dan kun je er maar beter vandaan blijven. Vaak is het gras enorm vochtig en drassig en je ziet nadien altijd waar je gelopen hebt. Dat heb je toch liever niet.
Een schrale troost is dat de wortels zich wel weer herstellen als het niet helemaal stuk gelopen is. Dan komt dat gras in het voorjaar weer tot leven. Maar zover is het nog niet en als je je gazon een beetje met rust laat, blijft het er ook in de winter fraai uitzien.
Leg een mooi wandelpaadje aan
En dat paadje? Dat kun je heel creatief aanpakken. Je kunt eenvoudig stapstenen neerleggen, maar ook een paadje van grind of boomschors leggen (doe er antiworteldoek onder). Een paadje van schelpen is ook fraai. Kijk wat het beste bij de sfeer van de tuin past en creëer een paadje dat direct naar de waslijn loopt of maak een spannend kronkelpaadje, wat prima past bij een natuurlijke tuin. En dat gras? Daar blijf je zo veel mogelijk bij vandaan. Zeker zolang het koud is en helemaal als het vriezen gaat.