Nieuws

Wateroverlast en plassen op je gazon

11 augustus 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Niet die tussentijdse miezerbuitjes, maar die enorm stortbuien. Ze doen je gazon niet veel goed als al dat water niet op tijd zijn weg vindt. Als er plassen op je gazon blijven staan, wordt jouw grasmat daar niet mooier van. Tijd om in te grijpen. 

De regen doet gras geen kwaad. Sterker nog, samen met de zonnewarmte zorgt het voor een gezonde groei. Maar alles waar té voor staat is natuurlijk niet goed en als er té veel hemelwater naar beneden komt en er plassen water op je gazon blijven staan, gaat het mis. Juist op die plekken moet het water weer weg kunnen en daarom is het belangrijk om die plekken te draineren. 

Die enorme hoeveelheid water zorgt namelijk voor verstikking van het gras en het gaat kapot. Ook spoelen met het water de voedingsstoffen weg en is de kans op schimmelvorming groter. Je kunt dit sompige gras met geen mogelijkheid maaien. Als het gras slecht groeit is tevens de kans op mos en onkruid groter. Er overheen lopen doet ook al niet veel goed voor het gras. Dan raakt het nog meer beschadigd. 

 • gras verstikt door het vele water
 • voedingsstoffen spoelen weg
 • kans op schimmelvorming
 • kans op mos
 • kans op onkruid
 • kans op kale plekken
 • kunt er niet op lopen
 • kunt niet maaien

Pomp het water weg

Je kunt met een speciale dompelpomp eerst het overtollige water wegpompen. Zorg er wel voor dat je een pomp hebt voor het wegpompen van vuil water, want er komt ook zand mee. Pomp het water naar een slootje of een put. Het ergste water is dan weg, maar dit is nog geen lange termijn oplossing. 

Draineer het gazon

Als het water echt niet weg kan kun je ervoor kiezen om op die plekken met een grondboor een gat te maken van een ruime halve meter diep (60 à 70 centimeter) en daar grind of kiezels in te doen. Dan kan het water daar weg en wordt je gazon weer zoals het zijn moet. Lekker groen en groeizaam. Dicht de gemaakte gaten met graszoden en je ziet er niets meer van.  

 • maak met grondboor een gat 
 • gat moet meer ongeveer zeventig centimeter diep zijn
 • doe er grind of kiezels in
 • dek af met nieuwe graszoden
Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer