Nieuws

Maartse buien op het gazon

9 maart 2022 | door Bodenstaff Graszoden

Maart. Je ruikt het voorjaar, maar het kan nog flink winteren. Het zijn de laatste koude en natte stuiptrekkingen, voordat de temperatuur echt gaat stijgen en de tuin weer volop in beeld komt. Een spannende maand.

Maart biedt soms weliswaar een blik op het vroege voorjaar, maar over het algemeen viert de winter nog hoogtij. Regen, hagel, sneeuw. Het kan zich allemaal nog voordoen. Dat betekent dat het gazon het nog zwaar te verduren kan krijgen.

Dat houdt ook in dat het een beetje laveren is als het gaat om klussen in de tuin. Je wilt eigenlijk wel beginnen, maar als het weer nog winters is kun je het gazon beter nog even met rust laten. Vooral bij sneeuw.

Ook het gras raakt enthousiast

Piept de zon er af en toe door en voelt het al een beetje als het voorjaar (temperatuur komt boven de 10 graden) dan voelt het gras dat ook. Uit enthousiasme gaat het groeien. Daar wordt iedereen blij van en het geeft je ook de gelegenheid om de eerste maaibeurt voor te bereiden.

Zorg er daarom voor dat de messen van de grasmaaier scherp zijn anders wordt het met die eerste maaibeurt niets. Dan scheurt het gras af in plaats van dat de machine het snijdt. Dat is niet goed voor de grasmat en het gevolg kan zijn dat de toppen van de grassprieten geel en bruin kleuren. Dat is een slecht begin. 

Maaien en bemesten

Maai het gras niet te laag. Stel de maaier af op een hoogte van 4 tot 5 centimeter. Zo houd je het maaien nog even binnen de perken en krijgt het gras de ruimte om richting zon en regen te reiken. Valt er veel regen, dan is het belangrijk om te draineren.

Lukt het maaien goed, haal dan sowieso nu nog het maaisel weg. Zorg dat het gazon goed kan blijven ademen. Dat is vooral belangrijk als je het gazon nog wat mest geeft. Dat is als het ware een boost om lekker te gaan groeien als de temperatuur gaat stijgen. Een beetje organische mest, afgestemd op de zuurgraad van de grond, is het beste.

Loop ook even de graskanten na. Maak het mooi strak en herstel kale plekken. Je kunt natuurlijk altijd een nieuwe grasrol neerleggen. Onkruid kun je nu nog makkelijk weghalen. Zo ruimt alles lekker op en ziet het eruit alsof het klaar is voor de groei! En dat is ook zo.

Op deze manier ligt het gazon er in het vroege voorjaar alweer mooi bij en is het klaar voor de hogere temperaturen. Binnen de kortste keren begint de tuin te leven en is de winter vergeten. Een mooi moment.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer