Nieuws

Welke tuinklussen doe je in november? 

9 november 2022 | door Bodenstaff Graszoden

November, de dagen worden korter en het weer wispelturiger. De kans op nachtvorst neemt toe. Veel is er niet te doen in de tuin, maar toch zijn er de nodige klusjes die geklaard moeten worden. Lees ze hier, ook hebben wij nog een aantal tips voor je om de tuin in de winter meer kleur te geven.  

De allerlaatste keer het gras maaien 

In november groeit het gras langzaam of helemaal niet. Het hangt van de weersomstandigheden af. Is het nog niet heel erg koud dan kan het zijn dat je het gras nog een keertje moet maaien. Maai op een hoge stand, zo’n 5-6 centimeter en vergeet niet om de grasmaaier nadien goed schoon te maken. Doe tevens de kantjes van het gazon, zodat je een mooi strak gazon krijgt voordat de echte winter begint. Let erop dat het gazon vrij blijft van bladeren, zo voorkom je mosvorming. 

Voorjaarsbollen planten 

Heb je in oktober nog geen tijd gehad om voorjaarsbollen te planten? In november kan je nog steeds tulpen, narcissen en krokussen in de grond stoppen. Doe dit klusje wanneer het droog is. Is het te nat dan heb je kans dat een deel van je bollen verrot. Plant grote bollen met de punt naar boven. Bij kleinere soorten hoeft dit niet, die kan je zo in een plantgat stoppen.  

Snoeien en bomen planten 

Vriest het niet? Dan kan je in november prima snoeien. Door fruitbomen en struiken te snoeien leveren ze het jaar daarop meer fruit. Pruimenbomen moet je altijd snoeien, want deze bomen hebben snel kans op de gomziekte, deze ziekte verzwakt de boom behoorlijk. Verder is november een uitstekende maand om nieuwe fruitbomen en struiken te planten. Geef ze na het planten flink water. Het najaar is trouwens ook een uitstekende tijd om rozen te planten. 

Bescherm vorstgevoelige planten 

Heb je planten in potten die niet tegen de vorst kunnen? Streng vriest het niet in november, maar het is verstandig om alvast ervoor te zorgen dat je in je schuur of garage ruimte hebt om vorstgevoelige planten naar binnen te zetten mocht dat nodig zijn. Het kan handig zijn om alvast noppenfolie en zakken stro klaar te leggen voor vorstgevoelige vaste planten in je tuin. Je kan de planten overigens ook bedekken met bladeren of compost. 

Kleur in de winter 

Plant struiken in je tuin die bessen dragen, bijvoorbeeld de hulst of de duindoorn. In de winter geeft dit je tuin kleur en de struiken leveren bovendien voer op voor vogels. Buxus, liguster of taxus zijn haagplanten die hun blad in de herfst en winter behouden. Zorg ervoor dat je een van deze in je tuin hebt, zodat je tuin groen blijft in de winter. Wat ook erg mooi is: een rode beuk. Deze haagplant kleurt in de herfst feloranje en blijft tot het voorjaar aan de takken zitten. 

Verder is het leuk om lege plantenbakken te vullen met winterheide of winterviooltjes. En kan je niet wachten tot het voorjaar begint? Zorg er dan voor dat je sneeuwklokjes in je tuin hebt, want die beginnen eind februari, indien er geen sneeuw ligt alweer te bloeien.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer