Winter in de tuin: niks doen is geen optie
Een tuin is nog altijd een groot verlangen van veel mensen. Natuurlijk moet er de ruimte voor zijn, maar een klein stukje groen bij of om het huis kan al heel veel doen. Het zorgt voor een juiste afvoer van regenwater, het biedt insecten een kans en het doet zowel het milieu als ons eigen humeur veel goed. Ook in de komende wintermaanden.
De tuin is een belangrijk aspect van ons woongenot. Het is iets waar je intens van kunt genieten. Natuurlijk vraagt het ook om een beetje werk, maar wie dat op een ontspannen manier aanpakt heeft daar veel profijt van.
Inmiddels zijn we zover in de herfst dat we al nadenken over de wintermaanden. Maanden waarin het in de tuin stiller wordt en we minder vaak in de tuin zullen zijn. Over het gazon onderhouden in het najaar en het gazon winterklaar maken schreven we al eerder. De laatste keer maaien, onkruid weghalen en het gazon eventueel bemesten, zijn de werkzaamheden die we in de herfst doen. Is dat eenmaal gedaan, dan is het vooral zaak het gazon met rust te laten. Gaan we dan wat de tuin betreft achteroverleunen? Dat kan natuurlijk, maar wat is er leuker dan nieuwe inspiratie opdoen voor het volgende tuinseizoen. Dat kondigt zich eerder aan dan je denkt.
Positief: stop bollen in de grond
In deze onzekere coronatijd kunnen we wel wat positiviteit gebruiken en wat is er positiever dan bloemen. Voor wie er plek voor heeft: stop bollen in de grond en het is volgend voorjaar genieten van de eerste bloemen. Die eerste sneeuwklokjes maken toch altijd heel vrolijk en ze zijn de eerste aankondiging van het voorjaar. Misschien vind je narcissen en tulpen ook mooi, die volgen de sneeuwklokjes dan op. Je hebt nog tot ongeveer half december de tijd om bollen te planten.
Duurzaam: vang regenwater op
Tegenwoordig is duurzaamheid ook in de tuin een belangrijk item. Vang regenwater op in een ton, gebruik ledlampen in plaats van ‘gewone’ lampen voor de buitenverlichting en kies voor bamboe- of rotanmeubels.
Natuurlijk: kies voor diversiteit aan begroeiing
Al met al blijven de planten de belangrijkste bewoners van de tuin, inclusief een goed onderhouden grasmat. Veel mensen hebben de laatste jaren hun tuin wat te veel betegeld. Het gevolg is dat het regenwater niet goed weg kan. Om daar verandering in te brengen wordt er meer en meer gehamerd op het creëren van een gazon met daar omheen ruimte om in lekkere losse grond planten neer te zetten. Geef ook struiken en bomen een kans. Het hangt uiteraard af van de ruimte die ervoor beschikbaar is, maar met een flinke diversiteit aan begroeiing krijgen ook insecten en andere dieren een kans.
Woongenot: groen in en om het huis
De trend is dan ook dat we veel meer terug moeten naar het ons omringen met de natuur. Niet alleen door naar het park en het bos te gaan, maar ook door groen aan te brengen in en om ons eigen huis heen. Zelfs met een kleine tuin kun je al heel veel doen. Een klein stukje reserveren om er graszoden te leggen en de rest vullen met planten doen niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf. Met lekker veel groen om je heen voel je je een stuk beter en het staat ook nog eens mooi. Wat is nu een huis zonder groen?
Uitdaging: creëer nu nog een leuke tuin
Met andere woorden; heb jij een flink betegelde tuin en wil je daar groen in aanbrengen? Heb je slechts een stoepje, maar wens je groen om je heen? Dan is het nu de tijd om daar iets leuks mee te gaan doen. Haal tegels weg en kies voor bollen in de grond, planten, een boompje, struiken en als je er de ruimte voor hebt kun je zelfs nu nog met graszoden een gazon creëren. Een mooie uitdaging en straks in het voorjaar wordt dat heerlijk genieten.