Nieuws

Winter in de tuin: niks doen is geen optie

13 november 2020 | door Bodenstaff Graszoden

Een tuin is nog altijd een groot verlangen van veel mensen. Natuurlijk moet er de ruimte voor zijn, maar een klein stukje groen bij of om het huis kan al heel veel doen. Het zorgt voor een juiste afvoer van regenwater, het biedt insecten een kans en het doet zowel het milieu als ons eigen humeur veel goed. Ook in de komende wintermaanden.

De tuin is een belangrijk aspect van ons woongenot. Het is iets waar je intens van kunt genieten. Natuurlijk vraagt het ook om een beetje werk, maar wie dat op een ontspannen manier aanpakt heeft daar veel profijt van.

Inmiddels zijn we zover in de herfst dat we al nadenken over de wintermaanden. Maanden waarin het in de tuin stiller wordt en we minder vaak in de tuin zullen zijn. Over het gazon onderhouden in het najaar en het gazon winterklaar maken schreven we al eerder. De laatste keer maaien, onkruid weghalen en het gazon eventueel bemesten, zijn de werkzaamheden die we in de herfst doen. Is dat eenmaal gedaan, dan is het vooral zaak het gazon met rust te laten. Gaan we dan wat de tuin betreft achteroverleunen? Dat kan natuurlijk, maar wat is er leuker dan nieuwe inspiratie opdoen voor het volgende tuinseizoen. Dat kondigt zich eerder aan dan je denkt.

Positief: stop bollen in de grond

In deze onzekere coronatijd kunnen we wel wat positiviteit gebruiken en wat is er positiever dan bloemen. Voor wie er plek voor heeft: stop bollen in de grond en het is volgend voorjaar genieten van de eerste bloemen. Die eerste sneeuwklokjes maken toch altijd heel vrolijk en ze zijn de eerste aankondiging van het voorjaar. Misschien vind je narcissen en tulpen ook mooi, die volgen de sneeuwklokjes dan op. Je hebt nog tot ongeveer half december de tijd om bollen te planten.

Duurzaam: vang regenwater op

Tegenwoordig is duurzaamheid ook in de tuin een belangrijk item. Vang regenwater op in een ton, gebruik ledlampen in plaats van ‘gewone’ lampen voor de buitenverlichting en kies voor bamboe- of rotanmeubels.

Natuurlijk: kies voor diversiteit aan begroeiing

Al met al blijven de planten de belangrijkste bewoners van de tuin, inclusief een goed onderhouden grasmat. Veel mensen hebben de laatste jaren hun tuin wat te veel betegeld. Het gevolg is dat het regenwater niet goed weg kan. Om daar verandering in te brengen wordt er meer en meer gehamerd op het creëren van een gazon met daar omheen ruimte om in lekkere losse grond planten neer te zetten. Geef ook struiken en bomen een kans. Het hangt uiteraard af van de ruimte die ervoor beschikbaar is, maar met een flinke diversiteit aan begroeiing krijgen ook insecten en andere dieren een kans.

Woongenot: groen in en om het huis

De trend is dan ook dat we veel meer terug moeten naar het ons omringen met de natuur. Niet alleen door naar het park en het bos te gaan, maar ook door groen aan te brengen in en om ons eigen huis heen. Zelfs met een kleine tuin kun je al heel veel doen. Een klein stukje reserveren om er graszoden te leggen en de rest vullen met planten doen niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf. Met lekker veel groen om je heen voel je je een stuk beter en het staat ook nog eens mooi. Wat is nu een huis zonder groen?

Uitdaging: creëer nu nog een leuke tuin

Met andere woorden; heb jij een flink betegelde tuin en wil je daar groen in aanbrengen? Heb je slechts een stoepje, maar wens je groen om je heen? Dan is het nu de tijd om daar iets leuks mee te gaan doen. Haal tegels weg en kies voor bollen in de grond, planten, een boompje, struiken en als je er de ruimte voor hebt kun je zelfs nu nog met graszoden een gazon creëren. Een mooie uitdaging en straks in het voorjaar wordt dat heerlijk genieten.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer