Nieuws

Zeven borderplanten die de zomer makkelijk overleven

6 juli 2022 | door Bodenstaff Graszoden

Door de klimaatverandering wordt het steeds droger in Nederland. Hele dagen zon en amper een drup water, soms gaat het wekenlang zo. Vandaar dat je de planten in je borders daarop aan moet passen. Jij hebt vast ook te maken met gaten in je borders. Geen leuk gezicht als je in de zomer op het terras zit met een goed boek. Daarom hebben wij een lijstje voor jou gemaakt van vijf borderplanten die makkelijk zijn in onderhoud en graag in de zon of half-zon willen staan.

1. Lavendel

Lavendel ruikt heerlijk, je krijgt er meteen een vakantiegevoel van, want bij lavendel denk je natuurlijk aan Frankrijk. Lavendel staat het liefste in de volle zon en houdt van zandgrond. Het is een plant die erg goed tegen droogte is bestand. Zeer geliefd bij bijen en hommels.

2. IJzerhard (Verbena)

IJzerhard is een plant die zichzelf zaait en niet alleen mooi staat te zijn in jouw border, maar ook in een vaas op tafel. IJzerhard heb je in verschillende soorten, maar de meesten zijn lang, ongeveer 100 tot 140 centimeter hoog. De bloemen zijn in trek bij bijen en vlinders. IJzerhard bloeit van juli tot en met september en staat het liefst op een zonnige plek met een doorlatende bodem.

3. Zonneroosjes (Helianthemum)

Zonneroosjes staan leuk aan de randen van een border en zorgen voor een fleurig geel tapijtje. De bloemetjes zijn roosvormig en de plant wordt niet groter dan dertig centimeter. Het is een plant die houdt van de zon. Helaas zijn ze niet tegen strenge winters bestand, dus wanneer het erg koud gaat worden is het verstandig om de plant af te dekken.

4. Kattenkruid

Paarsblauwe bloemetjes, grijsgroene blaadjes, een prachtige plant. Snoei hem na de bloei direct terug dan stimuleer je een tweede bloei en hou je hem mooi. Kattenkruid is niet alleen populair bij mensen, maar de naam verraadt het al, ook bij katten. Dat komt omdat de plant een stofje afgeeft wat lijkt op de feromonen van een kat. Vandaar dat katten zo dol zijn op deze planten. Heb je liever geen katten in de tuin dan is kattenkruid niet de allerbeste keuze.

5. Afrikaanse lelie (Agapanthus)

Deze plant is een zonliefhebber en houdt enorm van droogte. Vandaar dat drainage belangrijk is. Krijgt deze plant te vaak natte voeten in jouw border dan komt het niet goed. Afrikaanse lelies worden ongeveer zeventig centimeter hoog en bloeien in augustus en september.

6. Fijnstraal (Erigeron)

De bloemetjes van Erigeron lijken op die van kamille of margriet. Het is een plant die zichzelf uitzaait en overal een weg weet te vinden. Zelfs tussen de bestrating. Het leuke aan deze bloemetjes is dat ze de hele zomer in jouw tuin bloeien.

7. Vlinderstruik

Vlinderstruiken houden van een goed doorlatende grond en een zonnige plaats. Droogte kan hun weinig deren. Het is een plant die prachtig bloeit en waardevol is voor vlinders en bijen. Door de struik te snoeien hou je hem in toom.

Bovenstaande planten zijn goed bestand tegen warme en droge zomers. Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg, zodat de plant zijn energie gebruikt voor het vormen van nieuwe bloemknoppen. Bij sommige planten moet je na de eerste bloei de plant terug knippen zodat er nog een tweede bloei komt. Door voor bovenstaande planten te kiezen weet je zeker dat er genoeg bloeit in jouw tuin. Het enige wat nog rest is je gazon regelmatig ’s avonds of ’s ochtends vroeg te sproeien.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer