Nieuws

Zo maak je tuingereedschap winterklaar

9 december 2020 | door Bodenstaff Graszoden

Om na de wintermaanden fris en fruitig een nieuwe start te maken met de tuin, is het belangrijk dat je nu het tuingereedschap onderhanden neemt. Kapotte stelen aan hark en bezem moet je in het voorjaar niet hebben. Daarom de volgende tips voor het nodige onderhoud van je tuingereedschap. Naast de tuin winterklaar maken moet ook het gereedschap eraan geloven.

Hark klaar voor het gazon in het voorjaar

Loszittende houten stelen spijker je vast of zet je met een wiggetje weer stevig vast. Als de steel ruw is na een seizoen hard werken in de tuin, schuur je deze wat op en wrijf je in met lijnolie. Zo is bijvoorbeeld de hark weer helemaal klaar om in het voorjaar de bladeren van het gazon weg te harken.

Hang de tuinslang netjes weg

De hele winter een tuinslang op de graszoden laten slingeren? Dat ziet er niet opgeruimd uit en het is ook niet goed voor de tuinslang zelf en voor het gras. Laat de slang goed leeglopen, maak deze schoon en hang ‘m op in de schuur of garage. Zorg er ook voor dat alle accessoires schoon zijn en berg deze op een droge plaats op.

Berg de gieter schoon op

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de gieter. Laat deze niet buiten staan en zeker niet met water erin. Een beetje vorst en de gieter gaat stuk. Maak ‘m schoon en hang de gieter in de schuur aan een stevig haakje.

Voorkom lege piepende kruiwagenbanden

De kruiwagen heb je straks weer hard nodig als je eventueel onkruid tussen het gras wegsteekt of na het grasmaaien nog even over de zoden wandelt om overig gras op te pakken. Zorg ervoor dat de kruiwegen schoon in de schuur terecht komt, pomp de banden op en smeer eventueel de wiellagers. Niks hinderlijker dan straks bij de eerste voorjaarszon lege piepende banden te moeten constateren.

Scherpe tuinschaar voor het mooiste gazonrandje

Ken je Engelse uitdrukking dat de Britten zelfs met een klein schaartje de graskantjes bijknippen om maar een verzorgd gazon te hebben? Overdreven natuurlijk, maar een mooi gazon staat of valt met goed maaien en soms is het handig om de randen bij te knippen met een tuinschaar. Zorg dat deze en al die andere tuinscharen geslepen zijn. Laat dat doen of schaf zelf een slijpsteen aan. Dan ben je goed voorbereid op het voorjaar, mits je de scharen goed opbergt op een droge plaats.

Onmisbaar: een goed onderhouden grasmaaier

Laten we de grasmaaier niet vergeten, een van onze belangrijkste gereedschappen voor een verzorgd gazon. Zorg ervoor dat deze goed schoongemaakt en gesmeerd wordt. Daar kun je te zijner tijd een afspraak voor maken bij de vakman, maar je kunt nu ook zelf al veel doen door de machine schoon op te bergen. Haal al het zand en gras ervan af en zet de beweegbare delen in de olie.

Berg alle tuingereedschap netjes en schoon op

Het is aan te raden ook alle overige tuingereedschap vrij te maken van zand en modder en netjes op te bergen. Zorg ervoor dat niets in de regen, wind en kou blijft staan.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer