Nieuws

De laatste keer maaien: joepie of jammer?

14 oktober 2020 | door Bodenstaff Graszoden

Wie een flink gazon te maaien heeft is misschien blij dat het er voorlopig opzit, maar tegelijkertijd is daarmee het urenlang buiten zijn wel zo’n beetje voorbij. Alhoewel; er moet nog wel het een en ander in de tuin gebeuren en zeker wat betreft het gazon.

De herfst kondigt zich in zijn volle glorie aan en dat betekent echt nog niet dat we niet meer naar buiten gaan. Juist gaan we naar buiten! Vaak laat de temperatuur dat nog prima toe en piept de zon regelmatig door het wolkendek. Regen nemen we op de koop toe.

Herfst betekent: jas en laarzen aan en het gazon opknappen

Ons gazon vraag onze aandacht, dus naar buiten moeten we sowieso. Jas aan, laarzen en harken maar. Want dat is wat er moet gebeuren. Het is deze maand belangrijk om alle bladeren van het gazon te harken. Niet omdat dat netjes staat, maar om schimmel geen kans te geven. Het is beter als het gras lekker veel licht en lucht krijgt. Dan blijft het goed ademen en krijgen ziektekiemen zo min mogelijk kans.

Verticuteren kan ook nog wel een keer als het gras wat dicht zit met mos. Het is sowieso goed om onkruid tussen het gras weg te halen. Om diezelfde reden als hierboven. Als je dat bovendien maar laat zitten, wordt het alleen maar erger en worstel je daar in het voorjaar weer mee. Dat lijkt nog ver weg, maar voor je het weet is het alweer zover.

We kunnen nog een keer maaien

Terug naar de herfst. Als het niet al te nat weer is, is het mogelijk om het gazon een laatste maaibeurt te geven. Maai het niet te kort. Stel de machine in op ruim vier centimeter. Soms is het aan te raden om na het maaien over het gazon wat extra kalk te strooien. Daarvoor is het wel van belang de pH-waarde ervan te kennen. Deze moet tussen de 5,5 en 6,5 zijn. Als de grond te zuur is, is kalk strooien de oplossing. Er zijn grondtesten voor in de handel die daar duidelijkheid over geven.

In alle gevallen is het van belang om het gazon nog een keertje goed aan te pakken, de juiste voeding te geven, en schimmels en ziekten geen kans te geven. Op die manier is het gras helemaal klaar voor kouder weer en kan het de winter straks goed doorstaan.

Bovendien geeft een dagje werken in de herfsttuin vaak veel voldoening. Echt koud is het nog niet en het is heerlijk gezond om nu in de buitenlucht nog wat klusjes te doen. Grijp die kans, dan zit je er volgend voorjaar weer mooi groen bij.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer