Nieuws

April: deze klussen kun je nu doen in de tuin

6 april 2022 | door Bodenstaff Graszoden

April doet wat hij wil, dat betekent dat het ’s nachts nog flink koud kan worden en overdag een winterse bui. Ondanks de weersomstandigheden is dit een drukke maand qua tuinklussen. Je kunt zaaien, bemesten, verplanten, schoonmaken, kortom genoeg te doen! Wij hebben een lijstje voor je gemaakt zodat je weet welke tuinklussen je in april aan kunt pakken.

Verzorg je gazon

Ziet je gazon er flets uit? Door in het vroege voorjaar aan de slag te gaan met je gazon geniet je de komende maanden van een frisgroen gazon. Ben je in maart niet toegekomen aan het uitkammen van mos en bemesten? Doe dat dan nu. Belucht en verticuteer het gazon. Maai het gras regelmatig en zaai kale of dunne plekken in. Is er op sommige stukken echt geen redden aan? Vervang deze plekken dan met graszoden. Natuurlijk kun je er eveneens voor kiezen om alles te vervangen met graszoden. April is een hele geschikte maand voor de aanleg van graszoden.

Potplanten verplanten

April is de maand waarin je potplanten kan verplanten. Door ze te verplanten naar een grotere pot met nieuwe potgrond geef je ze nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte om te groeien. Door dit te doen hoef je de planten in de zomer minder water te geven. Wees voorzichtig met de kluit en schud deze even uit, want rond de kluit zit de uitgeputte grond.

Eenjarige zomerbloemen zaaien

Eenjarige zomerbloemen zoals Goudsbloemen, Oost-Indische kers en Korenbloemen kan je in april direct zaaien. Het zaaien is eenvoudig en geeft een prachtig resultaat in de zomer. Het is handig om de zaden met tussenpozen te zaaien, want daarmee verleng je de bloeiperiode. April is een uitstekende maand om te zaaien, omdat je de grond in deze maand makkelijk kan voorbewerken.

Onkruid wieden en mulchen

Start in het vroege voorjaar met onkruid wieden. Wanneer je het vanaf het begin doet kan je het de rest van het jaar makkelijker bijhouden. En heb je weleens aan mulchen gedacht? Dat is een laag van organisch materiaal zoals bijvoorbeeld gecomposteerde dennenschors. Mulchen heeft vele voordelen. Het geeft je borders een opgeruimde aanblik, je geeft de grond voedingstoffen en het helpt tegen onkruid. Ook wordt de grond beschermd tegen uitdroging.

Snoeien in april

In de winter en in het vroege voorjaar heb je als het goed is al een aantal snoeiklussen gedaan, maar ook in april is er nog genoeg te snoeien. Zo kan je mediterrane planten zoals salie, rozemarijn en vijg snoeien. Deze planten zijn vorstgevoelig en daarom moet je ze niet te vroeg in het voorjaar snoeien. Ongeveer vijf tot zes weken voor ijsheiligen mag je ze snoeien, dus dat is vanaf begin april. Uiteraard moet het niet vriezen op het moment dat je gaat snoeien. Planten die al vorstschade hebben kan je sowieso beter met rust laten. Je kan deze half mei ook nog snoeien. 

Daarnaast kan je de wintergroene vaste planten snoeien zoals lavendel. Deze zijn vorstgevoeliger dan bladverliezende planten. In de winter geven de oude bladeren de plant bescherming. Wanneer je ze in april gaat snoeien zullen ze snel weer fris loof hebben. Heb je heesterrozen in je tuin staan? Ook die kan je het beste in april snoeien. Overigens hoef je deze nauwelijks te snoeien, omdat ze van nature een mooie groeivorm hebben. Je snoeit ze, zodat ze in conditie blijven.

Geef je tuin kleur

Wanneer de zon meer begint de schijnen is het geweldig om meteen bloemen in je tuin te hebben. Zorg daarom dat je potten in je tuin hebt te staan met bijvoorbeeld viooltjes. Deze bloemen staan symbool voor de lente en het geeft je tuin een vrolijke aanblik! 

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer