Nieuws

April: zon en hagel spelen een wisselspelletje

21 april 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Je kent het wel; het zonnetje piept tussen de wolken door en de temperatuur stijgt. Je hebt het gevoel dat het voorjaar begonnen is. En dan ineens komen er van die dagen dat er natte sneeuw wordt voorspeld en dat hagelbuien af en aan uit de hemel vallen. April doet wat het wil. Laat je er niet door ontmoedigen. Onder de grond gebeuren er allerlei zaken die straks, als de kou uit de lucht is, zich in frisgroen en alle mogelijke kleuren laten zien. En je kunt ook zeker al wat klusjes doen. 

In april kunnen warme lentedagen en kille winterse dagen zich met gemak afwisselen. Schrik daar niet van. Volgens weeronline.nl zijn hagel- en sneeuwbuien in april heel normaal. De tuin kan het hebben, zeg maar. Ga, als het zonnetje toch even door komt, in de tuin aan de gang met de laatste snoeimogelijkheden. Rozen kunnen nu nog gesnoeid worden. Evenals de hortensia. Trim de haag en haal het oude blad van varens weg. 

Verander je tuin

Ook kun je nu allerlei veranderingen in de tuin aanbrengen. Wil je rozen planten? Dan kan dat nu prima. Ook kun je vaste planten zaaien. Vul je potten en bloembakken en ook al tref je hier en daar al wat onkruid aan, pas op met dit eruit te trekken. Als je dat te vroeg en te snel doet, dan kunnen daar jonge plantjes tussen zitten die je liever had laten staan. 

Houd kuipplanten binnen

Pas wel even op met kuipplanten buiten zetten. De zon heeft best wel kracht in april en het voelt al snel heel lekker, maar er kan zomaar een hagelbui vallen, er kan natte sneeuw komen en de nachten kunnen nog bar koud zijn. Wacht met het naar buiten halen van deze tere planten en bloemen tot half mei. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel verdwenen.

Voed je gazon

Je gazon kun je nu behandelen, voordat het gras echt gaat groeien. Je kunt het gazon bijvoorbeeld extra voeding geven. Laat je daar goed over informeren. Om het gazon te bemesten is het belangrijk dat ’s nachts de temperatuur boven de vijf graden uitkomt. Een en ander is ook afhankelijk van de zuurgraad van de aarde. Is het gazon beschadigd, zijn er kale plekken? Dan is het nu de tijd om aan het herstel te gaan werken. Met verticuteren haal je mos en dode grassprieten weg. 

Leg nieuwe zoden

Je kunt nu ook kale plekken behandelen en eventueel nieuwe graszoden leggen. Dit zijn de weken dat je je gazon klaarmaakt voor de mooie dagen die eraan komen. Kun je al maaien? Doe dat deze maand dan niet vaker dan twee keer. Maai het gras bovendien niet te kort. Het is nog kwetsbaar en mag nog wel een beetje voorzichtig de lente tegemoet groeien. Maai het niet korter dan 3,5 centimeter. Kortom; ook al komt de hagel soms met bakken uit de hemel, dit is de tijd voor tuinklusjes

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer