Nieuws

Een boom planten in je tuin, maar niet ten koste van je gazon!  

14 september 2022 | door Bodenstaff Graszoden

Beschik jij over een grote tuin? Bofkont, een grote boom mag daarin niet ontbreken. Ben je van plan om er binnenkort eentje aan te schaffen let dan goed op wat je kiest. Een boom groeit als het goed is met je mee en geeft je tuin iets extra’s, vandaar dat je niet zomaar wat moet kopen. En hoe hou je eigenlijk je gazon mooi als je een boom gaat planten? Wij geven je een aantal tips. 

Ga niet over 1 nacht ijs 

Denk goed na over wat je wilt en wat je voorkeur heeft. Kom je er zelf niet uit vraag dan een kweker om raad. Sommige bomen krijgen bijvoorbeeld in het najaar hele mooie herfstkleuren en andere bomen zijn in de herfst in rap tempo hun blad kwijt. Het zou jammer zijn als je graag van herfstkleuren geniet en een boom koopt die daar helemaal niet geschikt voor is. 

Keuzestress 

Wat dacht je van een fruitboom? Eerst genieten van de prachtige bloesem en daarna fruit snoepen. Of de klassieke beuk, die bloeit in de lente, heeft groen blad in de zomer en kleurt in de herfst goudbruin. Heb je liever een opvallende boom in de tuin? Dan is de Esdoorn een prima keuze. Hij bestaat in verschillende varianten en zorgt direct voor meer sfeer in je tuin. 

Wil je een monumentale blikvanger dan is er een optie en dat is de wilde paardenkastanje. Grote witte kaarsbloemen in de lente en enorme bladeren. Die bladeren zorgen voor veel schaduw, geen goed nieuw voor je gazon. Wat dat betreft kan je wellicht beter gaan voor een soort die niet zo groot wordt als een paardenkastanje. 

Wanneer plant je een boom? 

Net zoals groenten of bloemen hebben bomen een specifieke periode waarin ze je het beste kan planten. Het winterseizoen is het beste, van december tot en met maart kan je een boom in rust planten. Wil je graag een boom met bloesem, plant deze dan van april tot en met mei. 

Hou ruimte rondom de stam 

Ben je van plan om een boom midden in je gazon te planten? Hou er dan rekening mee dat er ruimte rondom de stam moet zijn. Dit is nodig, omdat je tijdens het maaien natuurlijk niet wil dat de bast van de boom beschadigd raakt. 

Zorg voor voldoende licht 

Gras groeit slecht onder bomen, maar je kan het gazon zeker helpen. Dit doe je onder andere door ervoor te zorgen dat er voldoende licht op het gazon terecht komt. Door enkele takken weg te snoeien krijg je vaak al een stuk meer licht. 

Bemest het gazon regelmatig 

Bomen onttrekken veel voeding en vocht uit de grond. Hierdoor groeit gras rondom een boom slecht. Bemest daarom het gazon een aantal keren per jaar. Daarnaast moet je niet vergeten om kalk te strooien. Je kan dat het beste rond januari/februari doen. Zo creëer je de perfecte groeiomstandigheden voor gras. 

En geef het gazon water 

Tot slot is voldoende water een must. Doordat bomen veel vocht nemen krijg je snel last van kale plekken. Zeker in het voorjaar en zomer moet je regelmatig het gazon besproeien. Heb je na de zomer toch last van kale plekken aarzel dan niet te lang, maar begin meteen met herstellen. Dit kan met graszaad, maar voor een direct resultaat is het beter om graszoden te gebruiken.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer