Nieuws

Gras maaien in de winter? Doe het niet!

27 januari 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Ben jij zuinig op je gazon en hou je ervan om het goed te onderhouden? In de winter kan het aanlokkelijk zijn om je lange gras toch nog een keertje te maaien. Echter dat is niet verstandig. Hoe dat precies zit lees je in deze blog. Overigens hoef je je niet te vervelen, want er zijn zat andere klusjes die je kan doen in de winter. Aan de slag!

In de winterslaap

Het is je vast weleens opgevallen dat er amper mensen zijn die in de winter het gazon maaien. Dat is niet voor niets. De winter is geen eenvoudig seizoen voor je gazon. Vandaar dat het gras tijdens dit seizoen in de rustmodus gaat. Het gras groeit nog wel, maar niet zo hard en dat komt omdat gras licht nodig heeft om te groeien en laat de winter nou net de donkerste periode van het jaar zijn. Daarnaast heeft gras voedingstoffen nodig. Deze worden via de wortels uit de bodem gehaald. Tijdens de winter zitten er minder voedingstoffen in de bodem. Dat is niet erg, want het gazon komt als je het goed onderhouden hebt prima de winter door, maar het groeit stukken minder hard.

Niet te kort maaien

Eigenlijk is het juist goed dat het gras niet te kort is. Bij de laatste maaibeurt is het advies om het gras wat langer te houden. Gras haalt de voedingstoffen niet alleen uit de bodem, maar ook uit de sprieten. Vandaar dat je die niet te kort moet maaien. Daarnaast kan je voordat de winter aanbreekt het gras bestrooien met kalk, daar voed je de bodem mee en dat is nog niet alles, want ook het mos verdwijnt hiermee. De kalk trekt in de winter de bodem in. Overigens moet je wanneer het vriest niet op je gazon rond gaan lopen, want daarmee beschadig je het gras en ontstaan er kale plekken. Zie je dat er kale plekken ontstaan? Dan kan je dat in het voorjaar oplossen met graszoden.

Klussen in de winter

Wanneer je graag in de tuin werkt is de winter wellicht wat een saai seizoen. Toch is er nog genoeg te doen in dit seizoen zoals het beschermen van planten tegen vorst, het opruimen van je schuurtje, het onderhouden van je tuingereedschap of wellicht zijn er nog reparaties die je kunt verrichten zoals bijvoorbeeld een kapot hekje of schutting.

Heb je planten in je tuin te staan die niet tegen strenge vorst kunnen? Hou dan de weerberichten in de gaten. Mocht er sprake zijn van strenge vorst breng dan op tijd winterbescherming aan. Dat kan met behulp van een vliesdoek. Heb je vaste planten in een border te staan dek deze dan af met stro of zaagsel rond de voet van de plant. Voor rozen is speciale bescherming te koop.

Heb je kuipplanten? Dan kan je deze afdekken, maar je kan er eveneens voor kiezen om ze in je schuurtje te zetten. Sommige planten hebben wel licht nodig dus hou daar rekening mee. Er zijn soorten die in het donker kunnen overleven. Zorg ervoor dat de potgrond altijd een beetje vochtig is.

Wanneer je zo lang mogelijk gebruik wilt maken van je grasmaaier is het handig om deze in de winter een grote onderhoudsbeurt te geven. In het voorjaar en in de zomer gebruik je hem intens, daarom is het een goed idee om in de winter een check te doen. Verder is het in de winter leuk om tuinplannen te maken voor het komende seizoen.

Vergeet de vogels niet

In de winter zit je niet buiten in je tuin, maar waar je wel van kunt genieten zijn de vogels. Help ze de winter door en zet een voedertafel in je tuin. Er zijn vogels die liever niet op een voedertafel zitten, strooi daarom eens wat voer op de grond.

Toch een nieuw gazon na de winter?

Wanneer je merkt dat je gazon toe is aan vervangen dan kan je alvast in de winter beginnen met het doen van een bodemtest. Aan de hand van de uitslag kan je erachter komen of je de bodem moet verbeteren en of het een geschikte zuurgraad heeft. Blijkt de grond te zuur te zijn? Dan kan je aan het einde van de winterperiode bekalken. De temperaturen zijn dan vaak al iets hoger. Overigens kan je deze test eveneens doen als je het gazon wat je hebt wilt behouden. Altijd handig, want door de juiste zuurtegraad ga je de groei van mos tegen.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer