Nieuws

Hoe worden graszoden gemaakt?

1 december 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Ze zijn gemakkelijk te leggen en zorgen snel voor een mooi egaal en vooral groen gazon:  graszoden. Maar hoe worden deze graszoden eigenlijk gekweekt en wat is daarvoor nodig? 

Het zijn vooral lichte zandgronden die heel geschikt zijn voor het kweken van grasmatten. Deze zandgronden, of eventueel andere gronden, worden goed geprepareerd voordat het gras wordt ingezaaid. Met een freesmachine wordt de grond omgewoeld. Hierdoor wordt deze grond luchtig en een beetje korrelig. Vervolgens worden de noodzakelijke meststoffen toegevoegd en de grond wordt weer omgewoeld. Na dit frezen, bemesten en ploegen ontstaat de ideale conditie voor het inzaaien van graszaad.

Zaadjes planten in gezonde aarde

Om het zaad in te zaaien drukt een machine de grond eerst aan en trekt het land weer vlak. Maar niet zo vlak dat er plassen water op kunnen ontstaan. Daarom wordt het land in het midden wat hoger gelaten dan aan de randen. De zaadjes krijgen nu een plaats in deze gezonde aarde, zo’n halve tot één centimeter onder het oppervlak zodat vogels geen kans krijgen ervan te snoepen. Vaak wordt zo’n twee weken na het inzaaien de grond nog eens aangedrukt.

Heel vaak grasmaaien

Na een week of vier gaan al die zaadjes gras vormen en gaat er flink gras groeien. De hoeveelheid graszaad en de dichtheid ervan zorgen voor de kwaliteit van de toekomstige graszoden. Als het gras zo hard gaat groeien, wordt er zeer regelmatig gemaaid. Het gras wordt meestal op een hoogte van drie tot vier centimeter gehouden. Door het vele maaien groeit het gras vooral in de breedte uit. Steeds ontstaan er nieuwe uitlopers. Dit zogeheten uitstoelen zorgt voor een dichte en vooral sterke grasmat. Overigens wordt het gemaaide gras direct weggehaald. Het gras moet immers zoveel mogelijk licht en lucht krijgen. De graszoden worden ook regelmatig bemest om het gras van de juiste en voldoende mest- ofwel groeistoffen te voorzien. Bij droogte wordt er gesproeid.

Graszoden zonder netting

Na een jaar zijn de graszoden volledig groen en dichtgegroeid. Dan is het tijd om de zoden te snijden en naar de klanten te vervoeren. Dat gebeurt zo vers mogelijk. Op die manier zet de groei zich direct voort als de graszoden op een nieuwe plek worden gelegd. Na het graszoden leggen ontstaat er eigenlijk meteen een fraai gazon. Het gaat hier om een sterk gazon van graszoden zonder netting. Als er gezond en sterk gras is gekweekt, is de wortelstructuur van het gras zo goed dat de zoden stevig en sterk zijn en zijn netten dus helemaal niet nodig.

Jarenlang een gezond gazon

Graszoden zonder netting zorgen ervoor dat bij het verticuteren, maaien en andere bewerkingen van het gras geen hinder wordt ondervonden. Bovendien zijn netten ook vaak nog eens heel milieuonvriendelijk. Daarom is het belangrijk om gezond en sterk gras te kweken dat zonder enige ondersteuning voor jaren zorgt voor een fraai gazon.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer