Nieuws

Over voetbalgras en je eigen gazon

19 augustus 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Voetbalvelden en golfbanen laten vaak een jaloersmakende groene mat zien. Laat je daar niet door ontmoedigen. Je moet er niet aan denken dat allemaal te moeten maaien. Je hebt in deze periode van het jaar al je handen vol aan je eigen gazon dat nu regelmatig gemaaid moet worden. 

Wie een gazon heeft van 100 tot 105 meter lang en 64 tot 69 meter breed, kan een voetbalveld beginnen. Dit zijn de afmetingen die daarvoor nodig zijn. Wie zo’n veld maaien moet, houdt vervolgens een grashoogte aan van 35 tot 40 millimeter. Vergelijk je dat met het gras van een golfbaan dan is dat gras 10 tot 20 millimeter. Een hele klus, waar dagelijks hard aan wordt gewerkt. Dat is wat veel van het goede voor je eigen grasmat. 

Zolang je echter niet van plan bent om erop te voetballen of te golfen maai je het gras op een lengte die past bij het betreffende seizoen en de temperatuur. In de zomer is dat gemiddeld zo’n vier centimeter, de andere maanden kan het beter wat langer blijven. 

Laat onkruid en mos er niet tussendoor piepen

Het gaat er vooral om dat het gras voldoende licht krijgt en dat alle grassprietjes de kans krijgen om te groeien. Alleen dan ontstaat er een dichte grasmat, een mooi groen gazon. Onkruid en mos krijgen dan ook minder de kans hier tussendoor te piepen. Wie goed en regelmatig maait, geeft dan ook dit onkruid geen kans. 

Wees echter ook weer niet te fanatiek, want als het gras in de zomermaanden te kort wordt gemaaid kan het gemakkelijk verbranden en komen er bruine plekken tussen al het groen. Regelmatig maaien is dus prima, mits niet te kort.  

In het vroege voorjaar, toen het gras begon te groeien, maaide je waarschijnlijk zo’n twee keer per maand, en even later één keer in de tien dagen. In de zomermaanden kan er prima één tot twee keer per week gemaaid worden, maar doe het dan niet in de volle zon. In september krijgt de maaimachine wat meer rust en is één keer in de tien dagen weer de maat. Als het dan kouder wordt, zo eind oktober en begin november, dan kun je mogelijk bij zacht weer nog een laatste keer maaien.  

Maai in verschillende richtingen

Iedereen heeft vaak een vast patroon van maaien, maar het is goed om dat af te wisselen. Dat doet de terreinknecht bij een voetbalveld ook, zodat er heuse strepen of banen ontstaan. Een scheidsrechter zou daardoor zelfs beter kunnen zien of een speler buiten spel staat. 

Dat is voor jouw gazon niet aan de orde, maar toch is het goed ook die in verschillende richtingen te maaien zodat het gras niet plat wordt door altijd in dezelfde richting geduwd te worden. Door al die richtingen krijgt het van alle kanten licht en lucht. Het bevordert de groei en de gezondheid van het gras. Om dat laatste te bewerkstelligen kun je ook maar beter het maaisel opvangen of wegharken. Laat je dat liggen dan krijgt het gras weer minder licht en moet het meer z’n best doen te groeien. 

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer