Nieuws

Voorjaar, de tuin heeft nu honger

25 maart 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Als wij hard werken of wel wat extra weerstand kunnen gebruiken, doen we ons tegoed aan goede maaltijden. Het liefst gezond en soms aangevuld met superfoods om de nodige vitaminen binnen te krijgen. Voor de tuin is dat niet anders. Vooral tuinplanten kunnen soms wel wat extra voeding gebruiken, zeker in een jaargetijde waarin de groei er weer flink in zit. In het voorjaar heeft de tuin gezonde honger.

Bemesten is als superfoods inzetten

Natuurlijk halen planten en gras hun voeding zelf uit de grond, mits die grond lekker gezond is en veel water en zonlicht op kan nemen. Regelmatig is bijvoeding nodig (lees: superfoods). Extra bemesten bevordert de groei en maakt planten weerbaarder tegen ziekten en alle mogelijke plagen.

In deze tijd van het jaar is bemesten eigenlijk een must. Daar gaan de planten lekker van groeien en blijven mooi. Nu is niet iedere plant gelijk. Er zijn pH-neutrale, kalkminnende en zuurminnende planten. Die hebben allemaal een andere grond nodig, met een bepaalde zuurgraad ofwel pH-waarde. Is de zuurgraad juist dan kan de plant deze optimaal tot zich nemen.

Dan kun je nog kiezen tussen minerale meststof en kunstmest. Om zo min mogelijk schade aan het ecosysteem toe te brengen is minerale meststof wel zo verstandig. Borderplanten hebben meststof nodig dat rijk is aan magnesium en kalium. Een roos houdt van neutrale grond en de planten die veel meststoffen nodig hebben zijn de rijkbloeiende hortensia’s en bijvoorbeeld azalea’s. Dit zijn zuurminnende planten. Vind je het lastig om goed te weten welke messtof je moet hebben, laat je dan goed informeren. Online is er ook veel informatie te vinden.

Zo houd je je gazon mooi groen

Je gazon heeft natuurlijk ook de juiste voeding nodig. Om komende zomer een mooie groene grasmat te hebben, kun je deze bemesten met een meststof die rijk is aan stikstof, aangevuld met magnesium en kalium. Dit kun je twee keer in het seizoen doen. Bijvoorbeeld in maart of april en dan drie maanden later nog eens.

Volgens Milieucentraal, het online platform voor vragen over duurzaamheid, is voor een gezond en mooi gazon in eerste instantie een goed aangelegd gazon van belang. Wie kiest voor graszoden van Bodenstaff en deze zelf aanlegt of laat leggen, weet zich verzekerd van een goede kwaliteit graszoden. Dat is al de eerste stap.

Het wordt aangeraden het bemesten van het gazon op een zo natuurlijk mogelijke manier te doen. Doe het ook niet te overdadig, want overtollig mest verontreinigt de bodem en het grond- en oppervlaktewater. Overbemesting kan bovendien de graswortels verbranden, wist je dat? Dat kan de oorzaak zijn van een geelbruine grasmat. Het voordeel van organische mest is dat deze langzaam de voedingsstoffen aan de bodem afgeeft waardoor het minder snel in het grondwater terecht komt. Volgens Milieucentraal is voorjaarsmest dé manier om een heerlijk frisgroen gazon te hebben. (In de nazomer doe je het dan nog een keer om de grasmat gezond en wel de winter door te helpen).

Tips voor gazononderhoud

Houd altijd de grond onder het gazon luchtig door verticuteren en soms gewoon wat gaten prikken. Als we weer gaan maaien, en die tijd komt eraan, maai het dan tot 4 à 5 centimeter hoogte. Word het warmer weer, houd het dan niet te kort. Maai dan tot je iets langer gras overhoudt. Als het tekort is krijg je eerder mosvorming (paardenbloemen kun je er overigens gewoon met de hand verwijderen en in het begin van de lente is er vaak mos dat vanzelf weer verdwijnt) en kan het gras ook sneller verbranden. Later in het seizoen als de ergste warmte voorbij is, kun je dan weer korter maaien zodat bijvoorbeeld emelten (larven van de langpootmug) minder kans krijgen. Ook het prikken en luchten met een riek kan deze diertjes verjagen. Sproeien kan hun komst overigens weer bevorderen. Doe dat zo min mogelijk of gewoon niet! (zie verderop). Haal overigens altijd het maaisel weg. Dat vindt z’n weg naar de composthoop.

Sproeien alleen het eerste jaar

Sproeien? Daar komen we later nog wel op, maar weet alvast dat je dat alleen bij extreme droogte moet doen. Tenzij je net de graszoden hebt gelegd, het eerste jaar kan het gras dan wel wat extra water gebruiken.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer