Nieuws

Wat doet vorst met je gazon en hoe voorkom je schade?

10 februari 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Het is februari, de dagen zijn kort en de temperaturen laag. Omdat we in de laatste wintermaanden zitten is de allereerste groei fase van het gras begonnen. Mocht het vriezen in februari dan is dat geen goed nieuws voor je gazon. Het gras is dan extra kwetsbaar. Wanneer je op bevroren gras rond gaat lopen kan dat enorme gevolgen hebben.

En dat terwijl het zo fijn is om over gras heen te lopen wat knispert. Doe het niet! In deze blog lees je wat de gevolgen voor je gazon zijn. Gelukkig zijn er oplossingen en die lees je ook.  

Waarom brengt vorst schade toe aan het gazon?

Wanneer het vriest heeft gras geen veerkracht. Hierdoor breekt het zomaar af wanneer je erover heen gaat lopen. Zelfs wanneer het gaat dooien is het beter om nog niet over het gazon te lopen. Dat komt omdat de ondergrond nog hard is en hierdoor kun je nog steeds het gras zomaar beschadigen. De tijd die gras nodig heeft om te herstellen van beschadigingen in de winter is lang.

Meer kans op ziektes

Het afbreken van het gras is nog niet alles. Wanneer je bij vorst over het gras heen gaat wandelen heb je meer kans op ziektes in je gazon. Dat wil je natuurlijk niet, want zodra het voorjaar wordt genieten we het liefst van een mooie grasmat. Geef je gazon daarom rust in de winter, zeker wanneer het vriest. Voorkomen is beter dan genezen. Loop daarom met een boog om het gras heen tijdens vorst.

Laat sneeuw liggen

Heeft het gesneeuwd? Dan is je gazon bedekt door een witte laag. Die laag werkt als een soort isolatie en beschermt je gazon tegen lage temperaturen en harde wind. Laat de sneeuw daarom zo lang mogelijk liggen. Sommige mensen vinden het verleidelijk om het zo snel mogelijk weg te halen, maar wil je je gazon mooi houden doe dat dan niet en weersta de verleiding.

Bescherm de planten in de tuin tegen vorst

Naast gras heb je wellicht nog andere planten en bomen in de tuin te staan die gevoelig zijn voor vorst. Met name jonge planten en kuipplanten moet je extra beschermen tegen lage temperaturen.  Bescherm ze op tijd met vliesdoek of zet kuipplanten in je schuurtje. Hou er rekening mee dat sommige planten licht nodig hebben. Er zijn soorten die tegen donker kunnen. Hou de grond altijd een beetje vochtig. Bomen kunnen heel wat hebben. Alleen de groenblijvende en exotische loofbomen kunnen slecht tegen de winterperiode. Die moet je beschermen.

Toch over het gazon gelopen?

Ben je het even helemaal vergeten of is er iemand anders over je gazon heengelopen? Niet over het gazon heenlopen kan lastig zijn met dieren en kinderen. De gevolgen zie je direct. De voetstappen zijn eerst zwart en in een later stadium kleuren ze geel. Zodra het warmer wordt groeit het gras, maar blijft het nog een tijdje koud weer dan heb je lang last van lelijke plekken. Op die plekken kunnen schimmelziekten ontstaan, zoals sneeuwschimmel.

Wat nu? Graszoden!

Wanneer je ziet dat je gazon beschadigd is dan is het van belang om tijdig te beginnen met het gazon te bemesten. Dat kan zodra de vorst voorbij is. Hierdoor stimuleer je de groei van het gras. Wellicht herstelt het gazon zich dan prima, wanneer dat niet het geval is kan je natuurlijk voor graszoden kiezen. Het is niet nodig om het hele gazon te vervangen, maar gebruik ze op de stukken waar schade is. Op die manier heb je meteen prachtig groen gras en hoef je niet te wachten tot het gazon zich herstelt. Bovendien zitten er nog meer voordelen aan graszoden.

Graszoden kan je bijna op ieder moment van het jaar leggen dit in tegenstellig tot het zaaien van gras. Is de grond niet bevroren, te vochtig of te stoffig dan kan je direct graszoden laten leggen. Bij zelf zaaien heb je kans dat de vogels of de wind je gazon verpesten. De harde wind zorgt ervoor dat graszaad wegwaait en de vogels eten ze op. Deze factoren heb je niet wanneer je graszoden gebruikt. Nog een voordeel van graszoden is dat je minder kans hebt op onkruid. Graszoden zijn dicht bezaaid en hierdoor krijgen wortels bijna geen kans om door de grasmat heen te komen. Onkruid kan gaan groeien, maar het is in ieder geval een stuk minder dan bij ingezaaid gras.

Ten onrechte denken veel mensen dat graszoden erg duur zijn. Echter voor 2,75 euro per vierkante meter heb je een goede kwaliteit graszoden.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer