Nieuws

Zo voorkom je paddenstoelen in je tuin

27 oktober 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Paddenstoelen ofwel zwammen zijn een teken dat de herfst zijn intrede doet. Toch heb je ze liever niet in je tuin. Hoe houd je ze van je gazon weg?

De herfst is een prachtige en fascinerende tijd van het jaar. In de tuin veranderen de kleuren en de begroeiing verandert eveneens. Sommige planten en struiken duiken een beetje weg, terwijl andere juist nu zichzelf van hun mooiste kant laten zien. Vaak ligt het gazon er nog prima bij, maar zijn ze daar ineens: paddenstoelen. Die horen uiteraard bij de herfst en je kunt er tijdens een wandeling in het bos enorm van genieten, maar op je gazon heb je ze liever niet. 

Deze paddenstoelen of zwammen komen voort uit schimmels die goed gedijen in een gezonde en goed gevoede bodem. Ze groeien dat het een lieve lust is in een vochtige omgeving met relatief hoge temperaturen. Precies: in de herfst dus. Als je weet dat er in Nederland ongeveer 3500 paddenstoelsoorten zijn, dan weet je dat ze veelvuldig voorkomen en dus ook midden op een gazon een plek weten te veroveren. 

Maai nog regelmatig 

Het is dus aan de ene kant een teken dat de grond en het gazon gezond zijn, aan de andere kant heb je de paddenstoelen liever niet tussen het gras staan. Met maaien verdwijnen ze vaak direct, maar ze doemen zomaar weer op. 

Verwijder het maaisel

Nog een paar keer maaien en het maaisel goed verwijderen, helpen goed tegen de terugkeer van de paddenstoelen. Naast maaien is het belangrijk het overtollige gras en ook bladeren van het gazon weg te halen. Paddenstoelen houden daar namelijk erg van. Het is organisch afval waar ze goed bij gedijen. Om de paddenstoelen geen nieuwe kans te geven, kun je daarom maar beter na het maaien alle organische afval van het gazon weghalen. 

Houd het gras kort

Zolang er nog gemaaid kan worden, is het een goede manier om de paddenstoelen weg te halen, maar ook weg te houden. Laat je het gras (te) lang, dan houdt dat ook meer vocht vast. Paddenstoelen groeien lekker door bij voldoende vocht. Als het gras korter blijft, is er minder vocht aanwezig en daarmee minder kans op de groei van paddenstoelen. 

Gazon bemesten in het najaar

In het najaar het gazon bemesten met een mest met weinig stikstof zorgt er ook voor dat paddenstoelen minder kans krijgen. 

Nog even op een rij. De oplossing voor het verwijderen van paddenstoelen er ervoor zorgen dat ze niet terugkeren is: 

  • maaien
  • bladeren en maaisel weghalen
  • gras kort houden
  • bemesten
Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer