De tuinen van Piet Oudolf
Je voelt misschien dat de zomer voorbij is, maar veel bloemen en grassen staan nog in bloei. Er is dus nog tijd om mooie tuinen te gaan bekijken, en dan speciaal tuinen die door Piet Oudolf zijn ontworpen. Wie is die man en waar zijn die tuinen?
Oudolf is een bekende tuinarchitect, eigenlijk een van Nederlands bekendste. Tot in 2018 was er de gelegenheid om zijn eigen privétuin te bezoeken in Hummelo waar hij met zijn vrouw een vierduizend vierkante meter grote tuin en een kwekerij beheerde (De kwekerij is op 15 november 2010 gesloten). Vooral de siergrassen waren een specialiteit. De Grassendagen in september trokken jaarlijks honderden bezoekers uit binnen- en buitenland.
Samen met een aantal andere bekende tuinarchitecten wordt zijn naam verbonden aan de Dutch Wave stroming. Dit is een manier van het inrichten van een tuin waarbij natuurlijk beplanting en de seizoenen een belangrijke rol spelen. Met zo’n internationale naam weet je al dat het voor Oudolf niet alleen om Nederlandse tuinen gaat. In het buitenland heeft hij een flink aantal bijzondere tuinen aangelegd zoals in Zweden, Engeland en in Amerika. Op de website van Oudolf kun je door hem ontworpen tuinen bekijken over de hele wereld.
Laat je je inspireren door Oudolfs ontwerpen dan zal je al snel naast een mooi graszoden gazon ook een siergrassentuin hebben. Het gaat bij Oudolf met name om een zo natuurlijk mogelijke aanplant die in het landschap past. Wil je er meer van zien? Er is een aantal beroemde tuinen in de wereld waar je kunt gaan kijken, ook in Nederland.
Tuinen in Amerika, Zweden, Duitsland en Nederland
Je hebt vast wel eens gehoord van Nieuw Amsterdam, dat in het huidige historische Manhattan ligt. Het is de plek waar Piet Oudolf z’n gang mocht gaan als het ging om het weer in oude luister te herstellen van deze plek. Dat deed hij samen met vrijwilligers van de vereniging The Battery Conservancy. Het eerste deel werd in 2003 en het tweede deel in 2005 gerealiseerd. Die eerste heet The Gardens of Rememberance, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001. De tweede heeft de naam: The Battery Bosque.
In Zweden realiseerde Oudolf Drömparken. Hij maakte daarvoor gebruik van planten uit Nederland, die echter niet gewend waren aan de lage Scandinavische temperaturen in de winter. In het park in Enköping werd het experiment aangegaan. De planten bleken winterhard te worden en te blijven. Experiment geslaagd en inmiddels is de tuin een grote inspiratiebron voor veel Zweden.
Het Duitse Ruhrgebied staat nu niet bepaald bekend om zijn schoonheid, en toch wist Oudolf in deze regio industriecomplexen om te bouwen tot openbare parken. Een voorbeeld daarvan is het Maximilianpark in Hamm. Het is gebouwd op een oude kolenmijn. Het park is al sinds 1984 open voor het publiek, maar inmiddels heeft Oudolf de beplanting aangepast en gezorgd voor wat meer eigentijdse combinaties.
In Nederland kennen we Oudolfs ontwerpen van het Gustav Mahlerplein in Amsterdam of de tuinen aan de Maas in Rotterdam. En er is de Vlinderhof in het Maximapark in Leidsche Rijn. Het fraaie aan dit ontwerp is dat het initiatief voor deze Piet Oudolf tuin bij vrijwilligers lag. Tot op de dag van vandaag doen zij ook het onderhoud.