Nieuws

Het beste tuinprogramma op televisie

8 juni 2022 | door Bodenstaff Graszoden

Tuinprogramma’s op televisie worden veelal goed bekeken. Er is er echter eentje die er met kop en schouders bovenuit steekt: Gardeners’ World van de BBC. Het is al jaren een kijkcijferkanon. Ook in ons land zeer goed bekeken. Waarom eigenlijk?

Als je iets aan je tuin wilde veranderen of een tuin wilde aanleggen, was Rob Verlinden toch echt wel een steun- en toeverlaat voor veel tuinliefhebbers. Wekelijks op televisie en later online te vinden. In 1986 maakte hij zijn debuut in de tuinrubriek van het televisieprogramma Avro Service Salon. Verlinden stapte niet veel later over naar Eigen Huis en Tuin van RTL-4.

Op deze manier werd tuinieren niet langer gezien als een hobby voor gepensioneerden en echte diehards. Welnee, iedereen kon en kan het! Je kon immers altijd terugvallen op een expert als Verlinden. Of het nu ging om het aanleggen van een complete tuin of het planten van bomen, struiken, planten of het aanleggen van een gazon.

De Grote Tuinverbouwing: gelikt en commercieel

Verlinden is inmiddels om gezondheidsredenen met zijn televisie-carrière gestopt. Maar niet getreurd. Er zijn nog genoeg televisieprogramma’s over tuinieren te zien.  De Grote Tuinverbouwing (SBS6) met tuinman Ivo Putman is daar een goed voorbeeld van. Britse tuinprogramma’s lijken echter nog veel populairder. Inderdaad heel erg Engels, maar ook de Nederlandse kijker heeft de BBC ontdekt als het om tuinieren gaat. Natuurlijk gaat het hier vooral om Gardeners’ World.

Gardeners’ World: puur en realistisch

Het verschil met de Nederlandse tuinprogramma’s is dat het niet commercieel is en ook niet gaat om een spetterende metamorfose. Het gaat echt om het tuinieren zelf en je krijgt een bulk aan informatie als je dit programma volgt. Ook presentator Monty Don, inclusief zijn honden, is een kijkcijferkanon, juist omdat hij zich niet mooier voordoet dan hij is. Tuinieren is nu eenmaal zweten in de zon, nat worden in de regen, modder aan je laarzen en vieze vingers. Dat wordt in dit BBC-programma stukken duidelijker dan in de commerciële Nederlandse varianten.

Tuinieren met Monty Don

Als je even speurt vind je nog wel meer tuinprogramma’s op tv. En als je liever leest dan kijkt, kun je je altijd wenden tot de vele tuinboeken die jaarlijks op de markt worden gebracht. Er verschijnen regelmatig nieuwe exemplaren. We kunnen het echter niet laten om toch Monty Don hier nog een keer te noemen. En dan met name vanwege het boek: Tuinieren met Monty Don. Verkrijgbaar in het Nederlands en nog maar net verschenen (april 2022). Inderdaad, zelfs de titel is zo puur als het maar kan. Het is immers waar het om gaat: tuinieren. Niet om metamorfoses, BBQ-recepten of het creëren van extravagante tuinmeubels. Het gaat om wroeten in de aarde, de liefde voor natuur, het aanleggen van een prachtig gazon (let op: de Engelse maatstaven liggen hoog) en don’t worry als het gaat om zwarte aarde onder je nagels.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer