Nieuws

Kies voor een natuurlijke tuin

20 januari 2021 | door Bodenstaff Graszoden

Steeds vaker kiezen mensen voor een natuurlijke tuin. Een tuin waar een natuurlijke begroeiing een kans krijgt en tegels en beton worden geweerd. Ga onder meer voor gras, waar je zelf het liefst met je blote voeten overheen loopt.

Duurzaamheid is het toverwoord en het behoud van zoveel mogelijk natuur in onze eigen omgeving is belangrijker dan ooit. Vooral in een tijd waarin we veel thuiszitten hebben we kunnen ervaren hoe belangrijk het is om licht, lucht, groen en ruimte om ons heen te hebben.

Of het nu gaat om een heus natuurgebied in je buurt, een park of een straat met veel groen. We kunnen niet zonder. Wie een eigen tuin heeft om zijn hart aan op te halen is een bofkont. Zeker als je de mogelijkheid hebt om zoveel mogelijk natuur in die tuin brengen. In de vorm van veel groen met planten, bomen en gras. Het is dan ook niet meer van deze tijd een tuin volledig te betegelen. Heel onnatuurlijk en ook slecht voor de afvoer van regenwater. Het kan geen kant op met alle gevolgen van dien. Dat moeten we dan ook maar snel vergeten.

Je haalt de natuur letterlijk naar je toe

Wie kiest voor groen in zijn tuin met bomen, struiken, planten en een gazon mag zich verheugen op de komst van meer vogels, insecten, vlinders en bijvoorbeeld egeltjes. Je haalt op die manier de natuur letterlijk naar je toe. Om die egeltjes te lokken is het van belang om niet al te gecultiveerd te werk te gaan. Laat sommige hoekjes een beetje verwilderen. Laat bijvoorbeeld de bladeren liggen. Deze diertjes zijn er dol op en scharrelen er graag rond.

Het planten van bomen en struiken is weggelegd voor wie er de ruimte voor heeft. Ook al wil je dat op een zo natuurlijke manier aanpakken, weet van tevoren goed hoe groot die bomen of struiken kunnen worden anders nemen ze op den duur alle zon uit de tuin weg. Fruitbomen planten is overigens ook een optie. Ook dat trekt dieren aan.

Een gazon is een waardevolle aanvulling aan de tuin

Een gazon is een waardevolle aanvulling aan een tuin. Hoe groot ook, het zorgt voor groen en ruimte. Kies voor sterke graszoden als je de tuin gaat aanleggen en verzorg het gazon goed. In onze blogs kun je er alles over lezen. Maai het bewust, maar ook niet te vaak. Wie voor een natuurlijke tuin kiest, zou ook eens het gras of bloemen de kans moeten geven te groeien. Bovendien maakt het de komst van vlinders en bijen een stuk groter. Je kunt er ook voor kiezen een deel kort te houden en regelmatig te maaien en eens te onderzoeken wat het doet als je een ander deel tijdelijk niet maait of minder vaak. Dat geeft leven in een tuin. Er kunnen zich dan zelfs kruiden nestelen.

Om terug te komen op de vlinders. Die bied je een warm welkom als je kiest voor inheemse planten die voedingsstoffen bieden. Leg beschutte hoekje aan en kies voor verschillende hoogtes in aanplant van bloemen en struiken. Vooral bloemen met nectar natuurlijk. Creëer een kleine kruidentuin of moestuin, daar zijn vlinders ook dol op.

Ook geweldig leuk; een paadje in je tuin aanleggen zonder gebruik van stenen. Maak een paadje van gras, houtsnippers, kiezels of zand. Je creëert hier een soort blotevoetenpad mee, want dit is heerlijk om overheen te lopen en goed voor je voeten. Bovendien is ook zo’n paadje waterdoorlatend. Veel beter in verband met afwatering en vooral natuurlijker dan al die stenen.

Wat je wel kunt doen met stenen is hier en daar stapstenen aanleggen. Als je bijvoorbeeld het gras even wilt sparen of bepaalde plekken niet wilt vertrappen. Dan zijn stapstenen een uitkomst en het ziet er natuurlijk en speels uit.

Zo creëer je de basis voor een natuurlijke tuin

Samenvattend zijn dit de stappen die je zet om een zo natuurlijk mogelijke tuin te creëren, ook al is de oppervlakte van je tuin nog zo klein. Met een aantal aanpassingen lukt het altijd.

-Kies voor groen. Plant bomen, struiken, planten en bloemen.

-Ga voor een gazon dat je aanlegt van graszoden van een gezonde kwaliteit. Soms kan het niet-maaien van een deel ervan zorgen voor heel bijzondere begroeiing met bloemen en kruiden die dan weer vlinders en insecten aantrekken. Bovendien is het heerlijk om daar zelf eens met je blote voeten overheen en doorheen te lopen.

-Leg natuurlijke paadjes aan van houtsnippers, gras(zoden) of kiezelsteentjes.

-Gebruik geen pesticiden. Ga voor zo natuurlijk mogelijk.

-Zet planten en bloemen neer die insecten aantrekken, vlinders en andere diertjes.

-Laat sommige plekken in de tuin hun gang gaan. Cultiveer dit niet. Laat bladeren en dood hout liggen. Het trekt bijvoorbeeld egels aan. En vogels krijgen de kans nestjes te bouwen.

Auteur Johan Bodenstaff is een gedreven ondernemer in de graszodenkwekerij. Johan is ooit begonnen met 5 hectare grond en heeft zijn onderneming nu uitgebreid tot 40 hectare. Met een passie voor het kweken van graszoden van hoge kwaliteit heeft hij zich in 25 jaar gespecialiseerd in alle aspecten van gras en graszoden. Om het gras optimaal te laten groeien en te kunnen oogsten ontwikkeld Johan zijn eigen machines. Met een vloot van drie vrachtwagens zorgt hij voor het transport van de graszoden naar hun eindbestemming.

Bodenstaff biedt meer

Het adres voor alle in en om uw tuin

Gekoelde premium graszoden

Bij Bodenstaff Graszoden kweken we alleen hoge kwaliteit graszoden.

Meer informatie

Tuinaanleg

Wij bieden vele mogelijkheden als het om gazonaanleg gaat.

Meer informatie

Tuincentrum

Wilt u naast graszoden andere tuinartikelen of planten kopen? Dat kan!

Meer informatie

Direct graszoden nodig? Bel 0592 - 415643 of WhatsApp 06 - 538 730 32

Uw gazon onderhouden

Graszoden laten leggen, afhalen of bezorgen!

Gras groeit als de temperaturen gaan stijgen. Dit is dus meestal vanaf het voorjaar tot in het najaar. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Door regelmatig te maaien zorgt u voor een mooi gesloten grasmat.

lees meer